4 tips voor een ontruimingsoefening met een twist

Tijd voor de jaarlijkse ontruimingsoefening! Soms staan ze al klaar met hun jas aan en een kop koffie in hun hand en is de motivatie ver te zoeken.  Ik kan me goed voorstellen dat je collega’s niet zitten te wachten op een ontruimingsoefening als ze net lekker aan het werk zijn.

Wij hebben gemerkt dat met een goede voorbereiding en een flinke dosis ‘out of the box’ denken je al een hele verfrissende en werkbare ontruimingsoefening kan neerzetten. Wil jij ook een ontruimingsoefening :

  1. Waar je collega’s echt wat van opsteken
  2. Waarbij je niet alleen klaar staat met een stopwatch
  3. Waar naar buiten gaan niet het enige oefendoel is

Lees dan onze tips !

tip #1 ” Oefen realistisch van A tot Z”

Stel een oefenscenario op waarin je ook een verwacht verloop van de oefening opneemt. Deze moet natuurlijk 1 op 1 kloppen met de procedures uit je ontruimingsplan en je moet daarbij alle elementen betrekken. Dus ook de alarmering via de brandmeldcentrale en dus alarmering van de bedrijfshulpverleners, het gebruik van de vluchtwegen etc.

‘Train as you fight, fight as you train’

Zo kun je pas echt iedereen voorlichten hoe je snelst naar buiten komt en kan je meteen testen of alle veiligheidsvoorzieningen hun werk doen.

tip #2 ” Pak het evaluatieverslag van de vorige oefening erbij”

Je moet natuurlijk wel een doel hebben als je gaat oefenen en dan is het makkelijk om het evaluatieverslag van vorig jaar erbij te pakken om te zien wat de verbeterpunten waren bij de vorige ontruimingsoefening. Was het portofoonverkeer chaotisch? Of wist niemand hoe de ze brandmeldinstallatie moesten bedienen? Prachtige oefendoelen lijkt mij.

ps. extra tip: Om alles goed inzichtelijk te krijgen maken wij sinds kort gebruik van Capptions om de evaluatieverslagen te maken. 

tip #3 ” Oefen aangekondigd”

Ik weet het, hier verschillen de meningen nogal over. Naar mijn idee kan je het lerend effect helpen door je collega’s voor te bereiden op de oefening en alvast vragen te beantwoorden die ze al op voorhand hebben.

Je kan alleen de datum prijsgeven in een email naar alle medewerkers en ze dan meteen nog even vertellen waar de verzamelplaats is of we ze nou precies moeten doen als het ontruimingsalarm afgaat.

Wil je het helemaal goed doen? Dan maak je natuurlijk ook zo’n gaaf filmpje zoals de Gemeente Wijdemeren heeft gedaan voor haar medewerkers.

tip #4 ” Geef een twist aan de evaluatie”

Jaarlijks organiseren wij voor zo’n 80 onderwijslocaties ontruimingsoefeningen en dat de leerkrachten liever met iets bezig waren dan met een evaluatie van een ontruimingsoefening hadden wij al snel door.

Tijd voor een andere aanpak dus.

Na een brainstorm met ons team hebben wij een workshop bedacht die meteen na de ontruimingsoefening volgt waarin we meteen op een praktische manier de oefening evalueren. De reacties waren overweldigend dus wij delen de workshop graag met je.

Workshop Brand en EH

  • De teamleden worden verdeeld in groepen
  • Elke groep krijgt 2 opdrachten:
  • Een stelling over brand / ontruimen
  • Een EH foto met letsel

Daar is het ! Alles wat je moet weten om een gave ontruimingsoefening te organiseren.

Ik hoop dat dit nuttig is geweest, maar zoals altijd is de beste manier om deze dingen te leren, door ze TE DOEN. Ga dus aan de slag en doorloop deze 4 stappen om het veiligheidsbewustzijn te laten groeien binnen jouw bedrijf.

 

1 gedachte over “4 tips voor een ontruimingsoefening met een twist”

Plaats een reactie