Ontruimingsoefeningen – aankondigen of niet?

Mijn buurman weet nu al wanneer er een ontruimingsoefening is gepland in het verzamelpand waar hij werkt. Superhandig hoor ik je denken.

Voor die dag even geen afspraken plannen.

Vlak voor de oefening jas aantrekken, kop koffie halen en alvast naar buiten gaan

Misschien zelfs wel een dagje thuiswerken die dag?

Niet schrikken van het alarm.

Op het gemak de werkzaamheden afronden als ze daar om vragen.

Een aangekondigde ontruimingsoefening heeft zo zijn voordelen. Maar wegen ze op tegen de nadelen? Antwoord op deze vraag lees je in dit artikel.

Maar eerst even iets anders

Wanneer heb jij voor het laatst een ontruimingsoefening uitgevoerd?

Wordt het niet weer eens tijd voor een nieuwe oefening?

Doe onze quiz en je weet binnen een paar minuten hoe je ervoor staat.

Aangekondigde ontruimingsoefeningen

Het belangrijkste voordeel van een aangekondigde ontruimingsoefening: Je kunt je erop voorbereiden.

Als BHV’er kun je het ontruimingsplan doornemen om voor jezelf de puntjes op de i te zetten. Je kunt zelfs je collega’s erbij betrekken en ze tips te geven om alles soepel te laten verlopen.

In een verzamelpand ook leuk: voeg er een wedstrijdelement aan toe. Streef ernaar dat je het als bedrijf beter doet dan de andere bedrijven. Natuurlijk zonder andere mensen van de trap te duwen. Het moet wel veilig blijven. Dag mensen bijvoorbeeld uit om eens een andere nooduitgang te nemen.

Onaangekondigde ontruimingsoefeningen

Het grote nadeel van een aangekondigde ontruimingsoefening is dat er geen verrassingselement is. Een oefening is een simulatie van een situatie die echt plaats zou kunnen vinden.

Een onaangekondigde ontruimingsoefening is natuurlijk een grote verrassing. En dan moet je het doen met de parate kennis. Je hebt geen tijd om even snel het ontruimingsplan door te nemen.

Sterker nog. Je weet niet eens of het een oefening is of dat het gebouw echt ontruimd moet worden.

De voorkeur van AAS Veiligheid

Mijn eigen voorkeur is een aangekondigde oefening. Waarom? Met een aangekondigde oefening kan je jouw BHV-team van tevoren weer even scherp stellen en je kan bijvoorbeeld de verzamelplaats weer onder de aandacht brengen bij het overige personeel.

Op deze manier leert men al voordat de oefening zelf heeft plaatsgevonden en kan je tijdens de oefening de focus leggen op de doelen die je van tevoren hebt opgesteld.

Een onaangekondigde oefening levert vaak veel stress op binnen het BHV-team waardoor deze focus verloren gaat. Iedereen staat dan misschien wel snel buiten, maar de vraag blijft, is het goed gegaan of goed gedaan.

Aangekondigd kan trouwens betekenen dat je alleen de dag of week bekend maakt en niet het tijdstip. Zodat het deels toch een verrassing blijft.

Plaats een reactie