Het BIO model als basis voor BHV

Voor het opzetten van een BHV organisatie bezoek ik graag eerst het bedrijf om zo een goed beeld te krijgen van de situatie. Ook de brandweer heeft BHV nodig dus ik bezocht een brandweerkazerne en het verbaasde mij (of juist niet) dat er zelfs bij de brandweer kegjes onder de deuren zaten.

Bij het inrichten van een noodorganisatie werd vaak alleen gekeken naar het opleiden van een aantal personeelsleden als bedrijfshulpverlener. Tegenwoordig kijken bedrijven verder dan alleen een opleiding BHV en kiezen voor maatwerk, afgestemd op hun organisatie.

Voor een sterke basis zijn drie zaken goed op elkaar afgestemd, namelijk de bouwkundige, installatietechnische en organisatorische maatregelen. Je kunt het geheel zien als een gouden driehoek, die instort als één van de drie elementen niet werkt. Klinkt simpel maar in werkelijk blijkt dit toch lastiger dan je denkt.

Verspreiding van brand en rook tegenhouden

Een goed voorbeeld van een bouwkundige maatregel is de compartimentering van een gebouw. Simpel gezegd is een gebouw opgedeeld in brandcompartimenten waardoor de verspreiding van brand en rook naar andere ruimtes voor 30 of 60 minuten wordt tegengehouden.

BIO model
Veilig buiten door de brandmeldcentrale

Niemand wil overvallen worden door een uitbrekende brand. Daarom is er waarschijnlijk een brandmeldcentrale geïnstalleerd in jouw gebouw. Als er brand uitbreekt wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk van op de hoogte zijn. Deze centrale is gekoppeld aan rookmelders die snel rook detecteren en/of aan handbrandmelders (die rode kastjes), waarmee je handmatig de brandmeldcentrale in actie brengt. (hangt af van de gebruiksfunctie). Dit noemen we installatietechnische maatregelen.

Bedrijfshulpverlening blijft mensenwerk

De organisatorische maatregelen zitten aan de zachte kant van de BIO driehoek en zijn misschien wel de meest lastige. Waarom? Omdat het hier mensen betreft. Je kijkt bijvoorbeeld naar de zelfredzaamheid van je personeel of cliënten. Hoeveel mensen zijn er nodig voor de BHV organisatie om voor die mensen de veiligheid te waarborgen tijdens een calamiteit?

Maar… het zijn ook mensen die de B en I van gouden driehoek saboteren. Je kent het wel, de deurstop onder de deur zodat je niet telkens de deur hoeft open te maken maar waardoor je wel meteen een brandcompartiment onbruikbaar maakt. Of het stukje tape dat je op de rookmelder plakte tijdens de verbouwing drie maanden geleden.

BIOlogisch

De overheid trekt zich steeds meer terug en wil dat wij meer risico gericht denken dan regelgericht. De BIO driehoek is logisch, BIOlogisch, maar pas als iedereen in jouw bedrijf op de hoogte is van deze zaken. Als ik zou moeten kiezen… dan licht ik liever mensen voor over brandcompartimentering dan dat ik ze een cursus kleine blusmiddelen geef.

Ook is het belangrijk om al deze factoren goed te beschrijven in jouw ontruimingsplan of bedrijfsnoodplan. Met deze informatie kan je dan eindelijk aan de slag met het opleiden van bedrijfshulpverleners !

TIP

Loop eens een rondje door jouw gebouw, maak foto’s van alle (brand)veiligheidsvoorzieningen en hang deze op in de kantine en vraag mensen om op een post-it te schrijven wat het is, wat het doet en waar het hangt. Een leuke manier om het veiligheidsbewustzijn van je collega’s te vergroten.

Mark my words, een eyeopener.

Laatst bijgewerkt op 10 mei 2019

Plaats een reactie