Iedereen BHV’er : Samen werken aan veiligheid

Tijdens de lunch vroeg ik aan mijn opdrachtgever of hij wist hoeveel bedrijf hulpverleners er in huis waren. “Die zijn allemaal naar huis om te lunchen”. Het inplannen van de bezetting van de BHV oftwel het bewaken van de paraatheid is misschien wel het lastigste onderdeel van het organiseren van de bedrijfhulpverlening. Je kan namelijk moeilijk iedereen BHV’er maken. Of kan dat wel…?

Zelfredzaamheid begint bij jezelf

De veiligheid in het bedrijf waar jij werkt wordt georganiseerd voor jou, zodat jij weer veilig naar huis kan na het werk. Wel zo prettig. Is het dan ook niet de moeite waard om daar zelf tijd in te stoppen, om je zelfredzaamheid te vergroten?

Ken je gebouw met je ogen dicht

Heb je het ontruimingsplan wel eens gezien en weet je wat jij moet doen bij een ontruiming ? Natuurlijk zijn er BHV’ers maar die kunnen moeilijk iedereen aan het handje naar buiten brengen. Het blijft noodzakelijk dat jij weet wie je moet bellen bij een ongeval of wat je moet doen bij een brand. Het blijft namelijk zo dat elke seconde telt.

NNrisicodesk
Jouw gebouw is brandveilig gebouwd en er zijn allerlei voorzieningen aangebracht om je te alarmeren of ervoor te zorgen dat je veilig kan vluchten. Zorg dat je weet wat er is, hoe het werkt en waar het hangt. Wees kritisch, zie je een afgeplakte rookmelder of een stapel dozen voor een brandslanghaspel meldt het dan aan een BHV’er. Samen zijn jullie de ogen en oren van het bedrijf.

Tips, tools & trics

Als werkgever kan je veel doen aan veiligheid zonder dat je iedereen hoeft op te leiden als BHV’er. Organiseer bijvoorbeeld een veiligheidsspeurtocht door het gebouw en maak een kort filmpje over wat te doen bij een ontruiming. Loop na de lunch eens met zijn allen via de ene vluchtroute naar buiten die je normaal niet gebruikt. En als je toch buiten staat… laat dan meteen zien waar jullie bij een ontruiming verzamelen.

Samen werken aan veiligheid

Niemand is bezig met veiligheid als het veilig is, veiligheid is pas noodzakelijk als jij je onveilig voelt. Maar als jezelf tijdens een brand afvraagt wat je ook alweer moest doen, is het al te laat.

In deze tijd met flexwerken, verzamelgebouwen, 24/7 openingstijden is het onmogelijk om als organisatie de BHV’ers altijd paraat te hebben. Zorg daarom zelf ook voor een stukje veiligheid.

Plaats een reactie