Is een ontruimingsoefening nou wel of niet wettelijk verplicht?

Het is toch je ergste nachtmerrie? Er breekt brand uit in jouw gebouw en iedereen om je heen raakt in paniek. Heel logisch gedrag: ze willen zo snel mogelijk het gebouw verlaten.

Door de rook zien ze de uitgang niet meer en uiteindelijk denken ze door angst niet meer helder na. Het is nu ieder voor zich, mensen helpen elkaar niet meer en vallen over elkaar heen. De nachtmerrie is compleet.

De brand die al gevaarlijk is van zichzelf is ineens nog gevaarlijker geworden.

Dit wil je toch niet op je geweten hebben?

Is een ontruimingsoefening verplicht?

Je bent als werkgever verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Dit is bepaald in de Arbowet. Dezelfde wet zegt dat je één of meer medewerkers aan moet wijzen die de BHV-taken uitvoert. Je mag ze als werkgever ook zelf uitvoeren, maar als je niet op kantoor bent moet iemand jouw taken over kunnen nemen.

Als werkgever ben je verplicht om maatregelen te treffen voor brandbestrijding, eerste hulp en evacuatie van medewerkers bij ernstig en onmiddellijk gevaar. Een mogelijke maatregel is een ontruimingsoefening.

Regelmatig een ontruimingsoefening, dus?

De BHV-er(s) in jouw bedrijf moeten regelmatig bijgeschoold worden om kennis en vaardigheden op peil te houden. De wet bepaalt niet hoe, waar en hoe vaak deze bijscholing geregeld wordt. De overheid raadt aan om minimaal 1 keer per jaar een ontruimingsoefening te houden. Maar verplicht is het dus niet.

5 redenen om regelmatig een ontruiming te oefenen

Het advies van de overheid komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is echt belangrijk om regelmatig te oefenen met elkaar. En wel om vijf redenen:

  1. De BHV’ers weten precies wat ze moeten doen
  2. Je gaat mee met de tijd. Ontruimingsoefeningen worden steeds groter en complexer
  3. BHV’ers worden niet verrast, omdat ze verschillende situaties hebben geoefend
  4. Een oefening is gelijk een check of deze oefening nog wel actueel is
  5. Je weet of het ontruimingsplan ook wel echt voldoende is.

Ben jij toe aan een ontruimingsoefening?

Op basis van veelgestelde vragen hebben wij een quiz ontwikkeld om te achterhalen of je wel of geen ontruimingsoefening nodig hebt.

Wellicht is er de afgelopen tijd veel veranderd bij jou in het pand. Of is het pand zelf verder ontwikkeld.

Na het doen van de quiz weet je of jij toe bent aan een nieuwe oefening. Het kost je vijf minuten en het levert je veel inzichten op. Doe de quiz hier.

Plaats een reactie