Kan ik nog ontsnappen?

Wanneer ik samen met mijn collega een lokaal binnenstap, zie ik de cursisten wel eens schrikken. Niet omdat wij zo angstaanjagend zijn, maar door mijn collega, onze lotus.

Een lotus is de persoon die tijdens een cursus de slachtofferrol speelt tijdens een ongevalssituatie. Vaak met levensechte verwondingen en het bijhorende gedrag. Je kunt je voorstellen dat niemand blij is met de Lotus als buurvrouw. Voordat je het weet ‘krijgt ze wat’ en moet je haar helpen.

Ik voel de angst al als ik vooraf in een gesprek uitleg hoe de training eruit komt te zien. Regelmatig krijg ik dan de vraag “is dit met een lotus?”. Altijd stel ik dan mijn gesprekspartner gerust door te zeggen dat de cursisten met de lotus kunnen oefenen en eventueel fouten kunnen maken. De theorie blijft altijd beter hangen, als het in praktijk is gebracht.

Aan de slag met onze lotus op

Oefenen in een veilige omgeving

Gelukkig werken veel cursisten graag met een lotus te werken, zelfs diegenen die eerst wat angstig waren. Als instructeur is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren. Een omgeving waarin je niet wordt afgerekend op je acties en waar je altijd om tips mag vragen bij je medecursisten. En dat betekent soms ook dat je overenthousiaste cursisten even in bedwang houden om iedereen een kans te geven.

Ook als we de inzet nabespreken begin ik graag met de tops, zo noemen wij de zaken die de cursist goed nu beheerst. De cursist heeft namelijk zijn uiterste best gedaan. Als we tips gaan uitwisselen, komt de cursist zelf vaak met “ ik had het beter zo kunnen doen”. Beter kun je het niet hebben. Als instructeur hoef je dan alleen maar het gesprek te leiden, zodat de cursisten zelf alle antwoorden geven.

Meedenkende lotussen

AAS veiligheid werkt uitsluitend met gecertificeerde lotussen, die meedenken met trainingen. Zij zijn een ster in het bedenken van ongevalssituaties die passen bij het bedrijf of het onderwerp.

Ik heb het hierboven steeds over een dame maar we hebben ook veel mannelijke lotussen. We kijken altijd eerst naar het bedrijf en zoeken dan een lotus die past bij de werkomgeving. Ook gebruiken we lotussen voor de instructievideo’s van onze e-learning. Uiteraard maken we gelijk foto’s om teksten te verduidelijken.

Graag wil ik nog even kwijt dat ik erg trots ben op onze lotussen. Zij denken met ons mee, zodat elke training maatwerk wordt. Zo zie je dat we als team een training voor al onze opdrachtgevers verzorgen.

2 gedachten over “Kan ik nog ontsnappen?”

  1. Sinds jaar en dag werken wij samen met de club van AAS! Geweldige mensen en lotussen die je niet alleen aan het denken zetten maar ook humor hebben! Ook ik ben trots op jullie club!

    Beantwoorden

Plaats een reactie