Wat is het doel van een ontruimingsoefening?

“Samen met de andere BHV’ers in het gebouw moeten we een ontruimingsoefening voorbereiden.

Appeltje eitje zou je denken: die alarmknop indrukken en timen hoe lang het duurt voordat iedereen op de verzamelplek is. Toch?

Als je je er eenmaal in verdiept lijkt het allemaal toch uitgebreider te zijn dan dat. Want wat is het doel van een ontruimingsoefening? Het lijkt me toch geen wedstrijd om iedereen zo snel mogelijk buiten te hebben.

Maar wat dan wel? Waar moeten we beginnen? Waar moeten we op letten?”

Het doel van de ontruimingsoefening is te toetsen of de bedrijfsnoodorganisatie, omschreven in het ontruimingsplan, goed functioneert. En die bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit drie elementen, namelijk een bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch element.

Het doel van een ontruimingsoefening is om deze elementen te toetsen. Kijken waar het piept en kraakt en waar het beter moet. Laten we eens kijken naar de verschillende elementen.

Bouwkundig

Waar zijn de vluchtroutes? Zitten ze op de juiste plek? Zijn ze allemaal bereikbaar op de momenten dat het nodig is? Is er bij de bouw van het gebouw voldoende rekening gehouden met de veiligheid van de mensen in het gebouw? En kunnen ze snel naar buiten mocht dat nodig zijn?

Installatietechnisch

Gaat het brandalarm als dat nodig is? Is het alarm overal hoorbaar in het gebouw? Bij het uitbreken van een brand moet iedereen snel op de hoogte zijn, lukt dat? Zijn de rookmelders goed aangesloten op de installatie? En hoe zit het met de koppeling met de meldkamer?

Organisatorisch

Hoe zit het met de zachte kant van veiligheid? De menselijke kant? Is er voldoende nagedacht over de mensen die niet zelfredzaam zijn? Is er een backup verzamelplek als de eerste verzamelplek niet bereikbaar is? Hoeveel BHV’ers zijn er nodig? En hoe voorkomen we dat mensen de andere elementen verstoren? Denk bijvoorbeeld aan het blokkeren van nooduitgangen of het uitschakelen van de rookmelders in de keuken boven het tostiapparaat.

Je ziet het. Een ontruimingsoefening is veel meer dan het testen van een groep mensen die snel van a naar b gebracht moet worden. Dat is het meest zichtbare voor de grote groep. Nee, een goede ontruimingsoefening toetst het volledige spectrum van bedrijfshulpverlening en kijkt daarbij naar alle aanwezige bouwkundige, installatietechnische en organisatorische elementen.

Plaats een reactie